donderdag 24 juni 2010

Turkse auteur Mehmet Güler veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf

We berichtten al eerder dat de Turkse auteur Mehmet Güler en zijn uitgever Ragip Zarakolu moesten terechtstaan voor de publicatie van de roman More Difficult Decisions than Death. Ze worden op basis van artikel 7/2 van de Anti-terreurwet beschuldigd van “het verspreiden van propaganda” voor de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Op 10 juni jl. vond de rechtszitting plaats. Uitgever Zarakolu, die in het verleden al vaker te maken had met het gerecht en al eerder gevangen werd gezet omwille van zijn publicaties over minderheids- en mensenrechten, werd vrijgesproken. Tegelijkertijd echter werd schrijver Güler veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden. Güler tekent beroep aan tegen deze veroordeling.

De internationale PEN-secretaris Eugene Schoulgin was aanwezig op de zitting en betreurde de gang van zaken:

"In November 2009, the prosecutor did not want to proceed with the case. In March 2010, a new prosecutor reversed that decision and decided to go ahead. It is not only Turkish legislation which needs reform. Practice also needs change and stability. Additionally, it is not only the big names attracting media attention like Elif Shafak or Orhan Pamuk, who need acquittal. The lesser-known names need acquittals too, in those freedom of expression trials.”

Zarakolu is al meer dan dertig jaar een fel voorvechter van de vrijheid van meningsuiting in Turkije. Hij is dan ook een van de vijftig auteurs die PEN International heeft geselecteerd voor Because Writers Speak Their Minds, de verjaardagscampagne naar aanleiding van 50 jaar WIPC. Zarakolu is emblematisch voor de voortdurende strijd die Turkse schrijvers, uitgevers en activisten voeren tegen de beknotting van de vrijheid van meningsuiting in hun land.

Geen opmerkingen: