maandag 8 november 2010

15 november: Dag van de Gevangen schrijver, ook op Klara

Writers in Prison Committees: nu al vijftig jaar onder het motto “Because writers speak their minds”
  • Vrije meningsuiting was vanaf de oprichting van PEN International in 1921 de hoeksteen van zijn werking: zorg om gevangen, gefolterde en gedode collega’s werd tot uiting gebracht in toespraken op congressen, in resoluties, steunbrieven, telegrammen naar regeringen en opname van schrijvers in ballingschap. In 1960 werd die traditie van solidariteit geformaliseerd in een Comité.
  • Tijdens een PEN-congres in Rio de Janeiro meldde de toenmalige secretaris-generaal David Carver dat eerder een comité van drie mensen was aangesteld om een lijst van gevangen schrijvers samen te stellen. De lijst, waarop 56 namen stonden (7 uit Albanië, 25 uit Tsjecho-Slovakije, 13 uit Hongarije, 2 uit Frankrijk en 9 uit Roemenië), werd aan alle congresdeelnemers voorgelegd en Carver stelde voor om in landen ‘where writers had been imprisoned because they spoke or wrote their minds’ de PEN-centra daar verslag zouden uitbrengen, en waar er geen centrum was, PEN International zou werken via een Writers in Prison Committee.
  • Dat oorspronkelijke comité van drie mensen is nu een comité van meer dan 70 PEN-centra in de hele wereld geworden. De jaarlijkse ‘case list’ telt zo’n 900 namen van auteurs, uitgevers, journalisten en internetschrijvers. We focussen op de benarde toestand van vervolgde individuen, die telkens met naam en toenaam worden genoemd. We protesteren tegen het verbranden van boeken en het blokkeren van blogs.
  • De methode die het WIPC altijd heeft gehanteerd: gedegen research, gevolgd door het versturen van alarmberichten naar de leden en gerichte campagnes, werd later overgenomen door Amnesty International.
  • Om de vijftig jaar van onze werking te vieren, werden vijftig gevallen uitgekozen die symbool staan voor alle bedreigde schrijvers, voor elk jaar één. U vindt de lijst met informatie over de betreffende schrijvers hier. Onder hen Joseph Brodsky, Wole Soyinka, Yannis Ritsos, Breyten Breytenbach, Vaclav Havel, Nawal El Saadawi, Salman Rushdie, Ken Saro-Wiwa, Ana Politkovskaja, Hrant Dink, Liu Xiabao...
  • Het comité voor gevangen schrijvers van PEN Vlaanderen heeft ervoor gekozen dit jaar zijn aandacht te verdelen. In oktober nodigden we drie Congolese auteurs uit in het Zuiderpershuis in Antwerpen, en combineerden zo de 50 jaar WIPC met 50 jaar Congolese onafhankelijkheid.
  • En op 15 november zal de Klara-uitzending ‘De tuin van Eden’ van Bart Stouten geheel gewijd zijn aan de Oeigoerse schrijver Nurmuhemmet Yasin. Die werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenis voor het publiceren van het verhaal ‘De wilde duif’. Bart Stouten brengt u de Nederlandse versie, gelardeerd met muziek uit de streek en met informatie over onze werking. Het originele verhaal kunt u hier horen. (Maandag 15 november, van 19 tot 20 u, Klara).

Geen opmerkingen: