woensdag 17 februari 2010

Vijftig jaar WIPC

International PEN kondigde deze week een campagne aan die een volledig jaar zal duren. Dit om het 50-jarige bestaan te vieren van het Writers in Prison Committee.

De campagne Omdat schrijvers zeggen wat ze denken (Because Writers Speak Their minds) markeert de 50 jaar verdediging van de vrije meningsuiting in de hele wereld. ‘International PEN ontstond uit de littekens van WO I om de wereldgemeenschap weer dichter bij elkaar te brengen via de literatuur,’ zegt voorzitter John Ralston Saul. ‘Voortdurend geweld tegen schrijvers deed ons snel beseffen dat vrije meningsuiting en literatuur hetzelfde zijn. PEN is de belangrijkste en oudste organisatie ter wereld die zich inzet voor vrije meningsuiting. Sinds 1960 is het WIPC de wereldwijde norm voor het verdedigen, niet alleen van de rechten van schrijvers, maar van de vrije meningsuiting van eenieder.’

Wat begon als een comité van drie mensen in 1960 is nu een comité met meer dan 70 PEN-centra. Op de jaarlijkse lijst van schendingen vind je steeds een 900-tal schrijvers, uitgevers, journalisten en internetschrijvers.

De campagne viert deze vijftigjarige inzet met 50 emblematische gevallen van het comité. Hier vind je historische auteurs als Josef Brodsky en Vaclav Havel, recentere gevallen als Anna Politkovskaja, Ken Saro-Wiwa en Salman Rushdie, en hedendaagse gevallen als Lydia Cacho en Liu Xiaobo. De PEN-centra van de hele wereld zullen deelnemen met activiteiten en campagnes rond de actuele gevallen. Het International PEN-festival van wereldliteratuur, Bevrijd de wereld! (Londen, 14-18 april) zal deze verjaardag vieren met verschillende manifestaties.

‘We zullen ook naar de toekomst kijken om te zien hoe het WIPC moet evolueren en zich aanpassen om het hoofd te bieden aan nieuwe uitdagingen,’ zei WIPC-voorzitster Marian Botsford Fraser. ‘De vijftigste verjaardag is een gelegenheid om schrijvers te eren (en in sommige gevallen te gedenken) voor wie we brieven schreven, gelobbyd hebben bij regeringen, voor wie we lawaai maakten op openbare plaatsen en stille actie voerden binnen de diplomatieke kanalen. Maar het is ook de springplank voor het verdere werk ter verdediging van de vrije meningsuiting.’

De naam van de campagne Omdat schrijvers zeggen wat ze denken komt uit de toespraak ter gelegenheid van de officiële voorstelling van het Writers in Prison Committee in 1960.

De eerste minicampagne in het kader van de viering gaat over Iran en zal samen midden februari gelanceerd worden met andere organisaties die zich inzetten voor de vrije meningsuiting. Het werk rond de Chinese dissident Liu Xiaobo zal worden verder gezet. Hij is de enige van de 50 emblematische gevallen die op dit ogenblik een gevangenisstraf uitzit.

PEN werd in 1921 oorspronkelijk opgericht om de literatuur te ondersteunen. Nu telt PEN meer dan 140 centra in 100 landen overal ter wereld. We geloven dat schrijvers een cruciale rol kunnen vervullen in het veranderen en ontwikkelen van het maatschappelijke middenveld door de promotie van literatuur, internationale campagnes over onderwerpen als vrije meningsuiting en vertaling, het bevragen en neerhalen van barrières, en de toegang tot literatuur kunnen bevorderen door publicatiemogelijkheden op internationaal, regionaal en nationaal niveau te promoten.

Voor verdere informatie: Because Writers Speak Their Minds: www.internationalpen.org.uk
Contact: Marian Botsford Fraser, mbf@internationalpen.org.uk

Geen opmerkingen: