zaterdag 4 december 2010

Liu Xiaobo krijgt Nobelprijs voor de Vrede op 10 december a.s.

Op 10 december aanstaande wordt in Oslo aan Liu Xiaobo, de voormalige president van het onafhankelijke Chinese PEN-centrum, de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. Hij zal er zelf niet kunnen bij zijn, aangezien hij in China in de gevangenis zit, samen met meer dan veertig andere schrijvers, waaronder nog twee andere PEN-leden.

De uitreiking werd aangekondigd begin oktober en sindsdien hebben de Chinese autoriteiten de prijs op allerlei manieren aangevochten. Liu Xiaobo werd bestempeld als crimineel en alle nieuws over zijn Nobelprijs werd tegengehouden. Buitenlandse regeringen werden aangemaand geen vertegenwoordigers te sturen naar de uitreiking; supporters, familie, vrienden en kennissen van Liu werden bedreigd. Liu’s vrouw Liu Xia werd onder huisarrest geplaatst; zij en andere familieleden mogen het land niet verlaten om de plechtigheid in Oslo bij te wonen op 10 december. Toch omzeilen meer en meer Chinezen de firewall om op zoek te gaan naar meer informatie over de toewijzing van de Nobelprijs aan hun dissidente landgenoot.

PEN International roept alle leden op om op 10 december symbolisch actie te ondernemen.

De Vlaamse afdeling van Amnesty International voert op 9 december actie voor de Chinese Ambassade in Brussel en lanceert een Facebookactie.



Op 8 januari 2000 schreef Liu Xiaobo het volgende gedicht voor zijn vrouw:

One Letter Is Enough

for Xia

one letter is enough
for me to transcend and face
you to speak

as the wind blows past
the night
uses its own blood
to write a secret verse
that reminds me each
word is the last word

the ice in your body
melts into a myth of fire
in the eyes of the executioner
fury turns to stone

two sets of iron rails
unexpectedly overlap
moths flap toward lamp
light, an eternal sign
that traces your shadow

Geen opmerkingen: