woensdag 22 december 2010

Dichter en erevoorzitter Wit-Russische PEN Vladimir Nekliaev afgeranseld en ontvoerd

De Wit-Russische schrijver Vladimir Nekliaev (63) werd in de nasleep van de presidentsverkiezingen in Minsk afgeranseld en opgepakt. Het Writers in Prison Committee is gechoqueerd en roept op om massaal te protesteren. Nekliaev is de voormalige voorzitter van de Wit-Russische PEN en was kandidaat bij de presidentsverkiezingen die volgens een officiële uitslag door Loekasjenko werden gewonnen.
Na het bekendmaken van de volgens velen gemanipuleerde uitslag kwam het tot demonstraties in de hoofdstad. Daarbij werden opposanten massaal opgepakt. Ook journalisten en schrijvers werden gearresteerd. Nekliaev werd neergeslagen en naar het ziekenhuis gebracht, waar dokters een hersenletsel vaststelden. Even later werd hij door onbekenden in het ziekenhuis meegenomen, naar verluidt wordt hij vastgehouden in een gebouw van de Wit-Russische geheime dienst. PEN International roept op om Nekliaev meteen vrij te laten en hem alle medische zorgen te geven, en wil een onderzoek naar het afranselen en de ontvoering uit het ziekenhuis.
Nekliaev werd eerder dit jaar al gearresteerd onder de beschuldiging van ‘valse informatie’ te hebben verspreid. Hij is de leider van de organisatie ‘Speak the Truth’. Na de demonstraties werden onder anderen ook de schrijvers en journalisten Pavel Severinets, Aleksandr Fiaduta, Nadina Radzina, Dimitri Bondarenko, Natalia Koliada, Tiomo Zhalianzniak, Irina Khalip opgepakt.

Geen opmerkingen: