woensdag 17 november 2010

Twee gevangen schrijver krijgen Liu Xiaobo Courage to Write Award

Het Independent Chinese PEN Center (ICPC) heeft twee gevangen schrijvers, de Chinees Liu Xianbin en de Birmees Zargana gehonoreerd met de Liu Xiaobo Courage to Write Award. Ze krijgen deze onderscheiding, genoemd naar de gevangen Chinese dissident en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Liu Xiaobo, voor hun doorgedreven volhouding en moed om te blijven schrijven ondanks hun gevangenschap. De schrijvers worden door het ICPC ook benoemd als erelid, samen met vijf andere in China gevangen schrijvers Luo Yongquan, Huang Xiaomin, Liu Yonggen, Zhuo Xiaohuan And Tang Cailong.

Liu Xianbin (42) nam deel aan de studentenprotesten in 1989 en werd daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar. Nadat zijn vrijlating begon hij te schrijven en zich in te zetten voor mensenrechten en democratie. In 1999 werd hij opnieuw veroordeeld tot dertien jaar opsluiting. Hij kwam vrij in 2008, maar nadat Liu Xiaobo de Nobelprijs kreeg en Liu Xianbin daarop zijn steun aan de dissident uitsprak, werd hij weer opgepakt.

Zargana (49) is een van de bekendste dissidenten van Birma. Sinds 1988 werd hij vier keer gevangen gezet voor zijn kritiek op het generaalsregime voor een periode van in totaal acht jaar. In 2008 werd hij veroordeeld tot een celstraf van 35 jaar. Zargana ontving eerder de England PEN/Pinter Prize and PEN Canada’s One Humanity Award.

http://www.chinesepen.org

Geen opmerkingen: