woensdag 19 mei 2010

Schrijver Farzad Kamangar en vier andere Koerdische activisten terechtgesteld

Het Writers in Prison Committee van de International PEN veroordeelt de terechtstelling van de vijf Koerdische activisten, onder wie de leraar en schrijver Farzad Kamangar. Kamangar werd in februari 2008 ter dood veroordeeld na een schijnproces dat welgeteld vijf minuten duurde. Hij werd ervan beschuldigd lid te zijn van een terroristische vereniging, en van de Koerdische partij PJAK, beschuldigingen die Kamangar formeel ontkende. Hij werd samen met vier andere Koerdische mensenrechtactivisten opgehangen in Teheran. Kamangar zat in de gevangenis sinds mei 2006. Volgens zijn advocaat, Khalil Bahramian, werd hij er slecht behandeld. Kamangar zou ook niet op de hoogte zijn gebracht van de terechtstelling, aldus zijn advocaat.
Algemeen wordt aangenomen dat Kamangar het doelwit was van het regime na verschillende geweldloze politieke acties. Het Writers in Prison Committee, dat leden verenigt uit 104 landen, gelooft dat zijn executie past in een campagne van intimidering tegenover de Koerdische minderheid in Iran. Het regime vreest dat de eerste verjaardag van de acties van de oppositie, die vorig jaar op 12 juni begonnen, tot een nieuwe opflakkering van protest zal leiden. International PEN vraagt bij monde van voorzitster Marian Botsford Fraser dat andere Koerdische gevangenen, die slechts probeerden hun recht op vrije meningsuiting uit te oefenen, onmiddellijk worden vrijgelaten.
De Koerdische journalist Mehmet Bakir, erelid van PEN Vlaanderen en zelf een hele tijd gewetensgevangene in Turkije, maakte foto's van een protestbetoging voor de Iraanse ambassade in Berlijn.






Geen opmerkingen: