zaterdag 22 november 2008

Zargana veroordeeld tot vijfenveertig jaar

Het Writers in Prison Committee van International PEN en van PEN Vlaanderen is met stomheid geslagen door het vonnis dat de Birmaanse dichter en standup comedian Zargana op 21 november te horen kreeg: vijfenveertig jaar gevangenis voor het overtreden van de wet op de elektronische informatie. Hij is een van de leidende dissidenten die de voorbije dagen tijdens speciale rechtszittingen in de Insein-gevangenis werden veroordeeld voor hun vreedzame oppositie-activiteiten, sommigen tot onthutsend wrede straffen. International PEN en PEN Vlaanderen veroordelen deze uitspraken en vragen de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van al wie momenteel in de gevangenis in Myanmar verblijft omdat hij of zij het recht op vrije meningsuiting uitoefende dat wordt gewaarborgd door artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Vorige zaterdag nog, de Internationale dag van de gevangen schrijver, bracht PEN Vlaanderen teksten van Zargana op het podium van het Letterenhuis, samen met gedichten en prozafragmenten van andere, bekende schrijvers die werden vermoord, die ooit gevangen zaten of nog altijd in de kerkers van dictaturen zuchten. 

Maung Thura, bekend onder zijn artiestennaam Zargana, wat zoveel wil zeggen als pincet, een verwijzing naar de jaren toen hij tandheelkunde studeerde, is een meester in de politieke satire. Zoals geen ander kan hij de tics van Birmaanse generaals imiteren. Zargana zat al een paar keer achter de tralies in de jaren ’80 en ’90. Eenzame opsluiting was zijn deel. Hij mocht lezen noch schrijven. Hij kraste met een potscherf zijn verzen op de vloer van zijn cel en leerde ze uit het hoofd. Hij werd een van PENs belangrijkste adoptanten. 

Op 25 september vorig jaar werd hij nog een keer gearresteerd. Hij had te duidelijk de boeddhistische monniken gesteund die op straat kwamen om tegen de dictatuur in hun land te protesteren. Hij was niet alleen, ver van daar. Maar hij is een symbool voor het geduld en de hardnekkigheid waarmee de Birmanen zich verzetten tegen de dictatuur die hun land teistert. Hij werd korte tijd later vrijgelaten maar in juni van dit jaar opnieuw opgepakt. Er waren zeven aanklachten tegen hem, maar waarnemers denken dat hij vooral werd gearresteerd omdat hij op eigen houtje in mei slachtoffers van de orkaan Nargis probeerde te helpen en in interviews met buitenlandse zenders de regering met de vingers wees.

Vele bekende opposanten die deelnamen aan de betogingen van augustus, zoals Zargana, maar ook dichter Saw Wei en muzikant Win Maw, werden de voorbije weken veroordeeld in wat de BBC beschrijft als een ‘juridische strafexpeditie door het hele spectrum van Myanmars beweging voor meer democratie’. 

Zie ook verslag van de avond die we onlangs organiseerden ter gelegenheid van De Dag van de Gevangen schrijver, en waar gedichten van Zangara werden voorgelezen.

Voor meer details zie hier.

Geen opmerkingen: