donderdag 20 november 2008

GEKOOID

Op 15 november, dag van de gevangen schrijver, vond er in het Letterenhuis in Antwerpen een voorleesavond plaats, waar leden van het Writers-in-Prison-Comité (of het Comité voor Schrijvers in de Kerker, zoals onze voorzitter het noemt) en van het PEN-bestuur teksten lazen van hun minder fortuinlijke collega’s die ooit gevangen zaten, die vermoord werden, of nog altijd in de gevangenis of elders het leven zuur gemaakt wordt.

Iedere deelnemer aan de voorleessessie mocht zijn of haar eigen auteur uitkiezen, en zonder dat er iets was afgesproken kregen we een haast volmaakte tour d’horizon door tijd en ruimte, een mooi bewijs dat het aan banden leggen van schrijvers niet gebonden is aan politieregimes, wereld-delen of historische periodes.

Wim Geysen leidde de voorlezers in met een korte schets over leven en werk van de gevangen of vermoorde dichter, en tussendoor kregen we muziek van Martin Jansen. Jan Vanriet gaf ons een prachtige tekening voor de affiche en de flyers, die u in de toekomst nog zult zien opduiken... Alle aanwezigen waren getuige van een gedenkwaardige, bijwijlen ontroerende leessessie, die ons nog maar eens met de neus op de vaak navrante feiten duwde en ons extra motiveerde om verder te doen waarmee we bezig zijn.

PEN-leden die het voelen kriebelen om ons te vervoegen: aarzel niet, kijk op de website (www.penvlaanderen), klik daar op ‘writers in prison’, lees de blog, en schrijf een mailtje om je aan te melden. We zullen je met open armen ontvangen!

Hier leest u een greep uit het programma.
Hier kan u de open brief van Geert Van Istendael lezen.

Geen opmerkingen: