Sinds de recente herverkiezing van de Iraanse president Mahmoud Ahmedinejad wordt het vreedzame protest door de supporters van oppositieleider Mir Hossein Mousavi hard neergeslagen door de autoriteiten. Mousavi betwist de uitkomst van de verkiezingen. Ondertussen zouden al een 200-tal mensen zijn gearresteerd, vooral in Teheran. Daarbij worden vooral hervormingsgezinde leiders en journalisten geviseerd. Sommigen werden ondertussen vrijgelaten, zoals de journalist en PEN-main case Taghi Rahmani, die enkele dagen geleden korte tijd werd vastgehouden.
Anderen, waaronder de Canadees-Iraanse journalist, schrijver en filmmaker Maziar Bahari, werden zonder aanklacht vastgezet. Bahari is een buitengewoon getalenteerde documentaire-maker die al ruim tien jaar Iran in al zijn schakeringen in beeld brengt. Vorige week verscheen nog een artikel van hem in Newsweek over de situatie in Iran. Op 21 juni jl. werd hij gearresteerd.
Verder werd de buitenlandse berichtgeving aan banden gelegd, worden internet en lokale media gecensureerd en communicatiekanalen geblokkeerd.
Iran, waar een groot aantal auteurs en journalisten in de gevangenis zat (zit), krijgt al langer bijzondere aandacht van PEN. Gevangenen worden in slechte omstandigheden vastgehouden, geïsoleerd van hun familie, en zijn vaak verstoken van medische hulp of juridische ondersteuning. Bovendien zijn er veel rapporteringen over het folteren van politieke gevangenen.
Het internationale WIPC spreekt zich niet uit over de verkiezingsresultaten maar roept de Iraanse autoriteiten wel op om de vrijheid van meningsuiting te respecteren. WIPC vraagt tevens de vrijlating van gevangenen die gebruik hebben gemaakt van hun recht op vrijheid van meningsuiting (artikel 19 van het Internationale verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten) .
PEN International voert momenteel campagne voor zes Iraanse schrijvers, journalisten en culturele activisten die veroordeeld zijn wegens hun kritiek op het regime en hun vreedzame activisme voor de rechten van de etnische minderheden in het land. (Ondertussen is ook de vrees ontstaan dat Iraanse veiligheidstroepen van de huidige situatie gebruik zouden kunnen maken om af te rekenen met niet-Perzische etnische groepen in Iran.)
Adnan Hassanpour is een Iraans-Koerdische journalist die in januari 2007 werd opgesloten wegens vermeende spionage en zijn uitspraken over de Koerdische kwestie.
Kaveh Javanmard is een Iraans-Koerdische journalist die in december 2006 werd gearresteerd en een straf van drie jaar uitzit voor zijn berichtgeving over de Koerdische kwestie.
Mohammad Sadiq Kabudvand, Iraans-Koerdisch journalist, werd in 2007 veroordeeld tot 11 jaar gevangenis omdat hij actief voor de rechten van de Koerden opkwam.
Mohammed Hassan Fallahiya is Iraans-Arabisch journalist die in 2006 tot drie jaar gevangenis werd veroordeeld omdat hij berichtte over de repressie tegen de Arabische minderheid in Khuzestan.
Yousef Azizi Banitorof is Ahwazi schrijver, vertaler en mensenrechtenverdediger, die in 2008 tot vijf jaar gevangenis werd veroordeeld wegens zijn berichtgeving over Arabisch protest in Khuzestan. Hij verliet Iran in november 2008.
Said Matinpour, Azeri journalist, werd veroordeeld tot acht jaar cel in 2008 voor ‘het publiceren tegen het Islamitische regime’. Negen maanden lang zat hij incommunicado opgesloten, waarna hij op borg werd vrijgelaten.
Naast deze zes heeft PEN er weet van dat tenminste tien andere auteurs en journalisten uit diverse etnische gebieden in Iran een veroordeling boven het hoofd hangt wegens kritiek op het regime of politiek en cultureel activisme.
Meer informatie over deze PEN-case en de zes bovengenoemde schrijvers vind je hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten