maandag 7 maart 2011

Nedim Sener, winnaar van de PEN prijs voor vrije meningsuiting, en auteur Ahmet Sik gearresteerd in Turkije


Het WIPC van PEN Vlaanderen protesteert tegen de arrestatie op 3 maart van 10 Turkse journalisten en schrijvers.

Tegen Ahmed Sik werd reeds een proces gevoerd vanwege een boek over het neo-nationalistische Ergenekon. Hij heeft net een ander boek afgewerkt over de invloed van een islamistische groep binnen de politie.
Nedim Sener is bekend omwille van een boek over tekortkomingen bij de inlichtingendienst die zouden hebben geleid to de moord op Hrant Dink, etnisch Armeens journalist.

Zowel Sik als Sener worden beschuldigd van samenzwering tegen de Turkse regering. Beiden deden openlijk onderzoek en schreven over Ergenekon. Het doel van deze organisatie lijkt het omverwerpen van de regering  te zijn, en ze wordt in verband gebracht met een aantal moorden. Eén daarvan is Hrant Dink, vermoord erelid van PEN-Vlaanderen. Het waren de artikels ‘Coup Diaries’, die Sik in 2007 publiceerde in het tijdschrift Nokta, die de aanleiding waren tot het openen van het onderzoek naar deze organisatie. De regering lijkt nu gebruik te maken van de zaak Ergenekon om de seculiere oppositie tegen Erdogan te arresteren en de seculiere erfenis van Turkije in gevaar te brengen.

Andere gearresteerde schrijvers:
Yalçin Küçük, historicus, academicus, schrijver met uitgesproken linkse en seculiere meningen, werd in Januari 2009 gearresteerd in de Ergenon-zaak; hij werd inmiddels  vrijgelaten, maar het proces loopt nog.
Dogan Yurdakal schreef een boek over de  Turkse geheime diensten.
Mümtaz Idil, Iklim Ayfer Kaleli, Sait Çakir, Ayden Kiyikli, Coskun Musluk, Müyesser Yidiz – allen journalisten voor ODA TV.

Voor verdere informatie:

http://www.bianet.org/english/freedom-of-expression/128330-several-journalists-in-police-custody

Geen opmerkingen: