donderdag 3 maart 2011

Moordprocessen op vijf Russische journalisten heropend. Strafzaak ineengeslagen journalisten geopend.


Het Writers in Prison Committee (WiPC) van PEN-Internationaal verheugt zich over de beslissing van het Russisch Federaal Onderzoekscommittee om de moordprocessen op vijf Russische journalisten te heropenen. WiPC vraagt al negen jaar om deze onopgeloste moordzaken grondig te onderzoeken zodat de opdrachtgevers en uitvoerders van deze moorden niet langer vrijuit gaan.
De vijf vermoorde journalisten waarover het gaat zijn:
·       Valery Ivanov: 32 jaar, hoofdredacteur van Tolyatinskoye Oibozreniye. Op 29 april 2002 doodgeschoten in Togliatti. Schreef over Tsjetsjeense criminele bendes.
·       Natalia Skryl: 29 jaar, journalist voor Nasha Vremia. Op 8 maart 2002 vermoord, vlakbij haar huis in Taganrog. Schreef over corruptie en de machtstrijd in de plaatselijke metaalfabriek.
·       Aleksei Sidorov: hoofdredacteur van Tolyatinskoye Oibozreniye, opvolger van Valery Ivanov. Op 10 oktober 2003 door een huurmoordenaar doodgestoken in Togliatti. Schreef kritisch over de plaatselijke criminele bendes.
·       Yuri Shchekochiknin: journalist, stierf na vijf dagen coma aan een ‘acute allergische reactie’. Heel waarschijnlijk vergiftigd. Kreeg verschillende doodsbedreigingen nadat hij justitie had beschuldigd van wangedrag.
·       Vagif Kochetkov: 31 jaar, journalist voor het Moskouse Trud en Tulskii Molodoi Kommunar. Stierf op 8 januari 2006 aan zijn verwondingen, die hij op 27 december 2005 had opgelopen. Schreef over een farmaceutische firma en georganiseerde misdaad. Kreeg verschillende doodsbedreigingen.
WiPC-Vlaanderen is ook verheugd om van de openbaar aanklager van het Russisch Federaal Onderzoekscommittee te vernemen dat de gewelddadige aanvallen op de journalisten Oleg Kashin, Anatoliy Adamchuk en Mikhael Beketov, eind vorig jaar, grondig onderzocht zullen worden. De videobeelden waarop we konden zien hoe een van de journalisten minutenlang met een ijzeren staaf in elkaar werd geslagen waren schokkend. De openbaar aanklager meldt ons dat hij een strafzaak heeft geopend en een onderzoek voert naar de mogelijke daders.

Geen opmerkingen: