donderdag 4 maart 2010

Chinese auteur Tan Zuoren veroordeeld

Op 9 februari jl. werd de schrijver en activist Tan Zuoren veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar wegens 'het aanwakkeren van subversie jegens de autoriteiten'. PEN International is van mening dat deze veroordeling indruist tegen het recht op vrijheid van meningsuiting en roept China op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Zuoren op basis van Artikel 19 van het Internationale Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, dat China heeft ondertekend.


De 55-jarige Tan Zuoren, freelance schrijver, uitgever en activist, werd op 28 maart 2009 gearresteerd in Chengdu Stad in de provincie van Sichuan. PEN neemt aan dat zijn arrestatie te maken heeft met zijn essay 'Witnessing the Final Beauty – An Eyewitness’s Diary of the Square’, over de gebeurtenissen in 1989 op het Tiananmenplein. Het essay werd in drie delen gepubliceerd op verschillende overzeese Chinese websites. Er wordt ook gesuggereerd dat Zuoren wordt vastgehouden in verband met zijn onderzoek naar de dood van schoolkinderen tijdens de Sichuan aardbeving in 2008.

Zuorens verdict werd uitgesproken tijdens een zitting die vijf minuten duurde. Zijn vrouw en enkele aanhangers werd verboden de rechtszaal te betreden. Momenteel verblijft Zuoren in het detentiecentrum van het Wenjian District in Chendu Stad.

Tan Zuoren is de hoofdredacteur van het culturele tijdschrift Wen Hua Ren en de stichter van de milieu-organisatie Green Rivers. Hij publiceerde een flink aantal artikels en blogteksten.

Zuorens landgenoot He Depu, een dissident, werd op 4 november 2002 gearresteerd wegens contacten met de in China verboden Democratische Partij (CDP) en wegens zijn internetessays. Vervolgens werd hij veroordeeld tot acht jaar gevangenis. Hij zit momenteel in Gevangenis Nr.2 in Beijing, waar hij voortdurend het slachtoffer is van geweld, zelfs slagen met blijvende verwondingen tot gevolg.

In een brief aan de Zwitserse PEN-afdeling schreef hij het volgende gedicht voor zijn vrouw en familie:

"Beautiful flowers in a dream
Pristine, pure, flawless
They blossom in hot summer, severe winter, against the harsh wind.
The whole world turns toward them in unison of praise."

Geen opmerkingen: