donderdag 5 maart 2009

Internationale vrouwendag: Latijns-Amerikaanse schrijfsters bedreigd

Als onderdeel van haar campagne 'Freedom to write in the Americas', die in februari werd gelanceerd, vestigt het Writers in Prison Committee van International PEN de aandacht op het werk van vier vrouwelijke auteurs die in deze regio worden bedreigd.

In 2008 registreerde WIPC gevallen van agressie tegen 37 schrijfsters of journalistes in 11 (Latijns-)Amerikaanse landen. De ergste landen zijn Mexico (10 gevallen), Peru (9), Venezuela (6) en Colombia (4). Het ging vooral om doodsbedreigingen (11 vrouwen), maar ook andere vormen van bedreiging en pesterijen. Drie vrouwen werden kort aangehouden, vijf fysiek aangevallen (alle in Venezuela), twee stonden terecht (beide in Peru), en één Braziliaanse journaliste kreeg een nadien opgeschorte straf.

Deze patronen zijn symptomatisch voor de agressie tegen Latijns-Amerikaanse schrijvers in het algemeen, maar bij de vrouwen vallen twee dingen op: Patricia Ariz,een bekende Colombiaanse toneelauteur, dramaturg, actrice en mensenrechtenactiviste , en Melissa Patino,een 21-jarige Peruviaanse studente-dichteres, werden beiden beschuldigd van terrorisme omwille van hun vermeende medewerking aan linkse politieke groepen.
Anderzijds zijn er een heel aantal gevallen in Mexico van vrouwelijke auteurs voor wie op alle mogelijke manieren het leven lastig wordt gemaakt omdat ze zich hebben uitgesproken tegen seksuele uitbuiting en pedofilie.
Voor twee van hen vraagt International PEN bijzonder aandacht. Lydia Cacho is schrijfster, journaliste en voorvechtster voor de rechten van vrouwen. Ze won in 2007 de Oxfam/Novib PEN-prijs voor vrije meningsuiting en de Tucholsky prijs van de Zweedse PEN. Na de publicatie van haar boek Los Demonios del Eden: el poder detras de la pornografia in 2005 werd ze gearresteerd, opgesloten, fysiek gefolterd en bedreigd met verkrachting en dood. Achter de aanklacht zaten de gouverneur van de staat Puebla en een zakenman die ze had beticht in haar boek. In 2007 werd ze vrijgesproken maar ze krijgt nog steeds bedreigingen. In datzelfde jaar oordeelde het Opperste Gerechtshof van Mexico dat haar arrestatie en opsluiting geen schending van haar burgerrechten betekenden. Ze heeft haar zaak nu aanhangig gemaakt bij de Interamerikaanse Commissie voor Mensenrechten. De laatste doodsbedreiging ontving ze op 24 februari jl.
Sujana Martinez Montemayor wordt sinds 2006 vervolgd en bedreigd om wat ze schreef over links tussen kindermisbruik en de katholieke kerk van Mexiko. In haar boek El Manto Purpura documenteert ze gevallen van misbruik die werden toegedekt door de kerkelijke overheden in Mexico en de VS. De doodsbedreigingen hebben nu plaatsgemaakt voor subtielere pesterijen: in maart 2008 werd ze ontslagen op haar krant Milenio na de publicatie van een kritisch artikel voor de federale overheid, en in september 2008 verhinderde een van Mexico's populairste boekhandelketens de verkoop van twee van haar boeken.

Alle details vindt u hier.

Geen opmerkingen: