woensdag 2 februari 2011

Recente ontwikkelingen in Midden-Oosten Standpunt PEN International

John Ralston Saul, voorzitter van PEN International, juicht de democratische ontwikkelingen in Tunesië toe, maar maakt zich ernstig zorgen over het gewelddadige optreden tegen vreedzame manifestanten elders in de regio, meer bepaald in Egypte, Jemen en Syrië.

(standpunt gepubliceerd op 31 januari)

PEN International verheugt zich over de vrijlating van alle Tunesische journalisten, bloggers en andere politieke gevangenen. Die kwamen vrij na de vreedzame revolutie die een einde maakte aan het regime van president Ben Ali. Ook de opheffing van de vele beperkingen op de vrijheid van meningsuiting is een positieve evolutie. PEN hoopt op de volledige erkenning van het vrije woord en het recht van vereniging in Tunesië.

In Egypte arresteerde de politie sinds 25 januari een groot aantal manifestanten die democratische hervormingen eisen. Onder hen een aantal journalisten. Minstens tien journalisten die verslag uitbrachten van de betogingen, werden aangevallen. De vrijheid van vereniging is ingeperkt, internet en mobiele telefonie worden op grote schaal verstoord. De websites van twee onafhankelijke kranten, Al-Dustour en El-Badil, en een aantal sociale media werden lamgelegd. Op 30 januari werd het Al Jazeerabureau in Caïro gesloten.

In Jemen nemen tienduizenden mensen deel aan vreedzame protestmarsen. Ze eisen democratische en sociale hervormingen. In Syrië heeft de overheid Facebook en andere sociale networksites geblokkeerd. Ook het sms-verkeer is er lamgelegd. In beide landen wordt gevreesd voor de arrestatie van oppositieleden, schrijvers en journalisten.

“PEN International betuigt opnieuw zijn solidariteit met alle collega’s die het streven naar meer democratie ondersteunen en gebruik maken van hun recht om vrij te spreken, te schrijven en zich aan te sluiten bij vreedzame acties van medeburgers”, aldus John Ralston Saul.

Geen opmerkingen: