In Tunesië wordt ontzet gereageerd op de veroordeling van twee journalisten tot zware gevangenisstraffen. Taoufik Ben Brik en Zouhair Makhlouf werden gearresteerd in de nasleep van de presidentsverkiezingen van 25 oktober 2009. Journalist en schrijver Taoufik Ben Brik (1960) staat bekend als een hevig criticus van de Tunesische president Zine Abidine Ben Ali en diens censuur, en als een voorvechter voor meer persvrijheid. Bij de verkiezingen, waarbij volgens de oppositie zware fraude werd georganiseerd, werd Ben Ali voor een vijfde ambtstermijn herverkozen.
Journalist Ben Brik werd op 26 november veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden, naar verluidt als gevolg van een reeks voor het Tunesische regime kritische artikelen die hij in de Franse pers publiceerde. Zouhair Makhlouf werd veroordeeld tot drie maanden celstraf.
Het Comité pour le Respect des Libertés et des Droits de l’Homme en Tunisie (CRLDHT) heeft op een meeting in Tunis haar steun uitgesproken voor de gevangen journalisten. Tijdens het proces waren extreme veiligheidsmaatregelen genomen. Naar aanleiding ervan werden drie hoofdredacteurs van oppositiekranten en vooraanstaande oppositieleden door de ordetroepen de toegang tot hun kantoren onmogelijk gemaakt. Daarmee werd ook het bezoek van Europese delegatieleden aan Tunis grondig verstoord. Juristen van het CRLDHT noch persmensen konden het proces van de journalisten bijwonen. Andere waarnemers werd al op de luchthaven van Tunis de toegang tot het land ontzegd.
Franse journalisten van onder meer Le Monde, Libération en Le Nouvel Observateur hebben ondertussen ook al formeel geprotesteerd tegen de gang van zaken. In een oproep ‘Pour la liberté de la presse en Tunisie’ drukken ze hun solidariteit uit met de veroordeelde journalisten. Ze eisen dat het recht op informatie onverkort kan worden uitgeoefend en beschermd wordt door de Tunesische autoriteiten. ‘We vragen respect. Tunesië heeft niets te winnen met het onderdrukken van de persvrijheid.’
Ook de Europese Sociaal-Democratische Partij heeft op de zaak gereageerd. In een communiqué laat de ze weten bezorgd te zijn over de ‘sinds de verkiezingen steeds verslechterende situatie van de mensenrechten’. De Europese socialisten zien daarom ook niet meteen reden om in te gaan op de vraag van Tunesië om een bevoorrechte handelspartner te worden van de EU. ‘Het regime moet zijn burgers en zijn tegenstanders beter behandelen,’ aldus voorzitter Poul Nyrup Rasmussen. ‘Het statuut van bevoorrechte handelspartner is daarom totaal niet aan de orde.’
Geen opmerkingen:
Een reactie posten