vrijdag 17 oktober 2008

Tunesisch webtijdschrift 'Kalima' vernietigd

Het tijdschrift 'Kalima' (www.kalimatunisie.com), dat werd gerund door ons erelid Naziha Rjiba en door Sihem Bensedrine, kan sinds 8 oktober niet meer worden beheerd door de webmasters. Ze hebben geen toegang meer en kunnen er dus ook geen berichten meer op plaatsen. Hoofdredactrice van de site Bensedrine verklaarde: 'de Tunesische veiligheidsdiensten zijn de enigen die belang hebben bij zo'n aanval tegen een site die sowieso al niet meer toegankelijk was voor Tunesische internauten. Ik sluit niet uit dat de Tunesische geheime dienst met de hulp van hackers te werk is gegaan.' Deze aanval komt er drie maanden nadat de site werd omgevormd tot een platform voor gegevens en voor multimediale verspreiding. Andere onafhankelijke sites werden in het verleden al het slachtoffer van gelijkaardige aanvallen, met name 'Tunisnews' (www.tunisnews.net) (april 2008) en de blog van rechter Mokhtar Yahaiaoui (http://tunisiawatch.rsfblog.org) (november 2005). Al jarenlang worden sites met een politieke inhoud of handelend over mensenrechten gecensureerd in Tunesië. Hetzelfde geldt voor Youtube.
Bovendien werd Sihem Bensedrine fysiek en verbaal aangevallen in de rue d'Angleterre in Tunis toen ze op weg was naar een solidariteitsmeeting met de schrijfster Zakia Dhifaoui, die al sinds juli vorig jaar in de gevangenis zit. 
Naziha Rjiba, vice-voorzitster van OLPEC, het Observatoire national pour la liberté de presse, d'édition et de création, beschouwt de aanval op de site van Kalima als een aanval op de vrijheid van meningsuiting en de agressie op Sihem Bensedrine als een schending van het recht op de vrijheid van mening.

Geen opmerkingen: